tiistai 27. tammikuuta 2009

Kattene ihmine

Mää ole jumalattoma kattene ihmine. En mää karetu toiste raha tai kauneut, ne hävivä ennenko kerkke katti sanoma . Enkä mää karetu sitäkä, et toise saava mukuloi nii helposte. Vitipäissi muitte mukulist näyttä tuleva.
Mut läpipaskoi mää karetu. Läpipasko ova semmossi ihmissi, ko voiva syär mitä vaa eikä ne silti liho. Se on kauhia vääryys. Mää syä joka päiv kokonaise suklaalevy, nämä ihmise retosteleva mul kaffepöyräs. Ja ova silti iha ripakintui.
Ompelutaitossi mää karetu kans. Semmossi naissi, ko ompeleva Tilda-pupui ja pilkullissi meikkipussei, misä on kaunis kirjailu. Ja mää ole yrittän, mut pilal mene kaik. Mu miähen muista viäläki, ko mää pääti ommel pualhame yksihi juhlihi. Se hame ulottus polvihi ja siin ol halkio takan. Tai piti ulettu. Mut se halkio ol nii vino ja krymppäs kauhiaste, et mun täyrys katkast koko hame halkio yläpuolelt. Ne juhla tanssatti jumalattoma lyhkäses hames.
Laulutaitossi, niit mä vast karetunki. Ain välil mää kuvittele, et mää ole oppinu laulama. Ainaki hiuka. Ko mää ajattele jotta kaunist laulu, se solise mun pääsän ko keväne puro. Mut ko ään tule ulos täst pääst, puro solina ei ol iha oikkia kiälikuva.
Kerra mun täyrys osta uus auto. Miäs kysys, mimmose auto mää tarttissi. Mää vastasi, et moottorin tilavuurel ja kiihtyvyyrel ei ol mittä merkityst, mut sisätila akustiikal on. Mää nimittäi ruppe harjottelema laulamist ain ko mää aja. Ja mää ajan paljo. Miäs men autokauppaha koeajama autoi mun pualestan. Vähä se autokauppias ol kattonu, ko miäs aveli ääntäs siin autokaupan pihal.
Siin autos oliki hyvä akustiikka, mut se vähä kärsis, ko mää ajo se viime talven päin puhelinpylväst. Auto men lunastuksehe.

PS. Ens kerral mää luppan palata yleiskiälehe. Mut tämä ol vaa niinko näytteks teil, et kummone on mun äirinkiälen. Tämä kiäl on mul rakkaampi ko mikkä muu (paitsi tiätyst miäs ja mukula). Täsä kiäles on semmossi sanoi ko "krotitta" ja "ökmentti" ja niit mää en vaihrais mihinkkä. Meijä lapse ei men kiälikylpypäiväkottihi, semmone on mul kauhistus!!! Tämä on meijän kiäli, ja kylpemise ova iha erikses. Ne muu kiäle kerkke kyl oppima ilman kylpemistäki.

7 kommenttia:

Team Harjavalta kirjoitti...

No mut hei, täält löyty komeeta kotikiältä. Mää puhu Porii kans ain normaalist mut o se vaa vaikeet sitä skriivat paperil tai näytöl.
Vähä kyl o erilaist toi teirä murre vaik ei mei kauhia paljo etäisyyt olekka.
Hianolt kuulost- an men vaa jatkoski tol murteel. Elävöittää ilosest meit muitaki !

Salanimi kirjoitti...

Miun kotikieli on oikeesti tälläne ja sit mie aina unohan, miten sitä puhutaa. Mutta onneks miul on yks kaveri, joka kans puhuu tätä samaa, häne kanssa ku mie puhun puhelimessa, niin heti se alkaa sielt tulemaa ihan sillee ku selkärangasta.

jospa kirjoitti...

Niisk! Ihana!

Cherika kirjoitti...

:)
Asuin opiskeluaikana Raumalla. Ihan aina en ymmärtänyt mitä mulle sikäläiset puhuivat, mutta kyllä minunkin puhe taisi joskus hymyilyttää heitä.

Mut voi nährä nimittäin pipa päässä rotvallir reunalla, nääs.

Sini kirjoitti...

Ilahruta ny ihimees meitä lukijoota tulevaisuureski tuolla sun komialla murtehella!

Muija kirjoitti...

Laaksose Heliki o iha kalppia su rinnal! An mennä vaa jatkoski samal murttel. Mää en sitä ossakka mut anop ja tämä anop (tiärät kyl, ko siin lähelläs asuva) sitä ain puhuva. "Joko perunak kypsei ova?" ja "Kyl ne pikkuvauva si vaa nii pikkussi ova." Terveisi yks, kon ei ol mistää kotosi :(

Pikkulilli kirjoitti...

Voi ihanuus teitä, tännehän tuli aivan loistavia murrenäytteitä! Ensi kerralla jatkan ihan vaan yleiskielellä, mutta ehkä joku kerta onnistun yllättämään itseni ja teidän tällä karmealla murteellani!