tiistai 23. marraskuuta 2010

Ohje uusille äideille

Jos olet tuore äiti tai vasta tulossa äidiksi, haluan antaa sinulle yhden neuvon. Tämä neuvo koskee tilanteita, joissa joudut kosketuksiin muun maailman, etenkin muiden äitien, kanssa.
Tässä se tulee: Älä koskaan, missään olosuhteissa, paljasta, että teidän perheessä arkea pyörittävät tasavertaisina sekä äiti että isä. Sellainen on nimittäin karmeaa syntiä.
Tämä neuvo pätee tietenkin vain tilanteessa, jossa näin on. Ja minä oletan, että aika monessa perheessä tällainen tilanne vallitsee. Sitä ei kuitenkaan pidä koskaan paljastaa, muistathan sen?
Kun olet perhekerhossa muiden äitien seurassa, valita sujuvasti, että mies ei ole taaaaskaaan imuroinut, ei ainakaan ilman pyytämistä. Älä missään olosuhteissa kerro, että lähdit kaverin kanssa shoppailemaan ja miehesi imuroi ja lisäksi kuurasi sillä välin vessan, pyytämättä. Jos näin teet, olet kamala akka.
Jos aiot mennä pari päivää synnytyksen jälkeen kauppaan, naamioi itsesi huolella. Muuten joku tulee kysymään, mitä sinä siellä teet ja missä vauvasi on. Pari päivää vanha isä saa kaupassa selkääntaputuksia ja rehvakkaita onnitteluja, sinä et. Tai jos olet poissa kotoa kokonaisen illan, muista huokailla, että kotona oli kaaos ja vauvalla rytmi aivan sekaisin. Varokin ystävä rakas paljastamasta, että kotona odotti siivottu keittiö, pestyt pyykit ja puhtoisena uinuvat lapset.
Jos miehesi pitää vanhempainvapaata, näyttele, että se on pakon sanelema juttu. Älä edes kidutettuna paljasta, että halusitkin jo töihin ja iskä halusi jäädä kotiin.
Tai jos ystäväsi, puolivuotiaan vauvan äiti, sanoo olevansa edelleen äitiyslomalla, ei kannata oikaista häntä kertomalla, että hänen äitiyslomansa loppui jo neljä kuukautta sitten ja että hän on nyt oikeastaan vanhempainvapaalla, jota olisi saanut isäkin halutessaan pitää. Ole hiljaa ja hymyile sille, että hän piti vanhempainvapaan omana oikeutenaan ihan automaattisesti.
Parasta on, jos et juurikaan liiku kodin ulkopuolella ilman lapsia. Tai jos liikut, kerro kovaan ääneen, että kerrankin mies jäi nurisematta pitämään lapsia.
Tai jos työhösi kuuluu ulkomaanmatkoja, vastaa kärsivällisesti ja ystvällisesti, kun joku kysyy, miten lapset sillä aikaa pärjäävät. Älä ajattele, että tuota et varmaan kysy työmatkailevalta isältä.
Ja nyt tulee se karmein moka, jota sinun ei missään nimessä pidä tehdä: älä koskaan, ikinä, milloinkaan paljasta mitään sen suuntaista, että olet kuorsannut koko yön kuin pikkuinen possu etkä herännyt siihen, että lapsesi kitisi keskellä yötä vettä, pissi sänkyynsä tai peräti oksensi. Että sinä vain nukuit, mutta lapsesi isä heräsi, siivosi hiirenhiljaa yöllisen seikkailun jäljet, peitteli lapsesi hellästi kuivaan sänkyyn, antoi hänelle suukon otsalle ja hiipi hiljaa takaisin nukkuvan äidin viereen. Jos kerrot tämän väsyneelle äitilaumalle, he saattavat muuttua piraijoiksi ja repiä sinut kappaleiksi.

Ja Peukku, jos sinä satut lukemaan tätä, KIITOS RAKAS! Olet ollut juuri sellainen isä, että nyt voin jakaa tällaisia mukavia neuvoja:)

7 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Ihana kirjoitus ja varmasti niin tosi!Me vasta odotellaan, mutta noinhan uskoisin sen täälläkin menevän.

Team Harjavalta kirjoitti...

Peukku vaan ON niin ihana.
Ei niitä joka oksalla kasva, joten iloitse ihan rauhassa ja ääneen ;)

Ainutlaatuinen kirjoitti...

kiitos hyvästä kirjoituksesta. Omaan juuri noin ihanan miehen ja olen siitä onnellinen. Muutaman kerran olen joutunut "akkelilauman" hampaisiin muskarissa. nyt pidän suuni kiinni ja myhäilen.. :)

jossuma

Blue Peony kirjoitti...

Naulan kantaan! Näin joulun alla voisi lisätä, että kunnon äidin pitää osata myös laulaa joululauluja ja omistaa miljoonan pilttipurkin jemma, jonka voi lahjoittaa päiväkodin vanhempaintoimikunnalle lyhtyjen askartelua varten ;-). Turhaan saa selittää, että lapsi on oikeasti tullut kotiin sen ikäisenä, ettei ikinä syönyt pilttiä.

Pikkulilli kirjoitti...

Kiitos vaan teille, naiset!
Yhdeksän vuoden harjoittelun jälkeen arki jo sujuu, ei se kyllä silloin alussa ihan näin sutjakkaasti ja mukavasti mennyt, huh, en viitsi edes muistella...

U kirjoitti...

Mulla on tapana sanoa aina vaan että olen äitiyslomalla :) Siis en jaksa eritellä että en ole ollut äitiyslomalla lainkaan, vaan ensin vanhempainlomalla ja nyt hoitovapaalla. Äitiysloma on sellanen hyvä yleistermi, suorastaan sukupuolineutraali sana mun korvaan :)

Etna kirjoitti...

Tämä on kyllä niin totta - ainakin meidänkin kohdalla :) Ja voi elämä - kerropa vielä miehesi perheelle vihaavasi siivousta - ja että mies siivoaa kotona.